KORTREIST MAT TIL SYKEHJEMMET. Fra venstre bonde Tony Knædal, kokk Niklas Albertsen, kjøkkensjef Egil Karlsen, kokk Sedat Rihic, kjøkkenassistent Anja Strøm og bonde Kenneth Andersen.
KORTREIST MAT TIL SYKEHJEMMET. Fra venstre bonde Tony Knædal, kokk Niklas Albertsen, kjøkkensjef Egil Karlsen, kokk Sedat Rihic, kjøkkenassistent Anja Strøm og bonde Kenneth Andersen.

Leder:

At utmerket menneskemat males opp for å fore pelsdyr, er galskap

Sauekjøtt i enorme mengder skal ikke mette mennesker, men bli til dyrefor. Det aksepterer ikke bøndene i Indre Salten.

Publisert Sist oppdatert

Fredag delte sauebønder i Saltdal ut 80 kilo kjøtt til sykehjemmet i Saltdal. Onsdag gjorde sauebønder i Misvær det samme.

Mottakerne var selvfølgelig glade, men for bøndene er dette ikke bare en gladsak.

De protesterer på at ett tusen tonn sauekjøtt skal brukes til dyremat. Utmerket menneskemat skal males opp og gis til pelsdyr.

De mener det er galskap, og vi er enig.

Torsdag hadde vi også et leserinnlegg fra Astrid T. Olsen i Nordland bonde- og småbrukarlag.

«Til Prikkens pris» var overskriften på innlegget.

Her forteller hun om villsauen «Prikken» på åtte år som ble sendt til slakteriet. Prisen på kjøttet ble satt til 19 øre per kilo,

Andre har opplevd å få en pris ned i fem øre kiloet.

Nortura forklarer den dårlige prisen med at etterspørselen etter sauekjøtt er lav. Før årets sesong hadde de kjøtt fra 2015 og 2016 på lager.

Spesielt lav pris får bøndene når slakteriene ønsker seg lam.

Produksjonen av saue- og lammekjøtt i Norge har dessuten økt de siste årene, uten at forbruket av sauekjøtt har økt tilsvarende.

Folk flest vil ha dessuten ha lam, sier Nortura.

Produsentene, gjerne unge bønder som dem i Saltdal, føler seg lurt. De ble oppfordret til å øke produksjonen, spesielt av lammekjøtt.

De mener sauekjøtt ikke blir promotert godt nok.

Vi kan ikke huske å ha sett noen reklame for sauekjøtt. Alt handler om lam. Selv om sauekjøttet er fullt på høyde.

Dessuten går det an å bearbeide til pinnekjøtt, «lammerull» og pølser.

Sau- og lammekjøtt er dessuten det et av de mest bærekraftige kjøttet vi vet om. De utnytter naturlig beite i fjellet.

I motsetning til annet kjøtt som baserer seg på importert kraftfôr.

Det er en skam for Norge at sauekjøtt nå blir brukt til pelsdyrfôr. Nok en gang får vi et eksempel på hvilket overflodssamfunn vi lever i.

Det hadde vært bedre at samfunnet delte ut sauekjøtt gratis til de som trenger det.

Hva skal vi forresten gjøre med sauekjøttet når pelsdyrnæringa er nedlagt?

Powered by Labrador CMS