Leder:
- At så mange lærere slutter er uholdbart
Om Fauske skal tilby god nok opplæring i sine skoler, må noen ta grep snarest.
Det vil bare gå ut over elevene
Det har vært gjort kutt i årsverk i Fauske-skolene i flere år nå, og grunnen til det har vært lagt på en kommuneøkonomi som ikke har hatt rom til å levere det tjenestetilbudet som har vært tidligere.
Det har gjort at lærertettheten har gått ned, og at man i mindre grad enn før har vært i stand til å følge opp de behov og rettigheter elevene har i sitt skoleløp.
At man ikke har lykkes med det, blir beskrevet i avviksmeldingene som har økt i omfang siden kuttene ble innført.
Det skrives om ukentlige, til tider daglige brudd på opplæringsloven, men som ikke får konsekvenser for andre enn elevene og de ansatte som får mer å gjøre jo færre de blir.
LES OGSÅ: 16 lærere har sagt opp på kort tid.
Men det mest bekymringsfulle er at det også uttales at det ikke skrives avviksmeldinger i den grad det burde, fordi lærerne ikke har tid til å gjøre det.
At dette er en måte å drive skole på som ikke er bærekraftig i lengden, er det siste skoleåret kommet for en dag. Bare på Vestmyra skole har 16 lærere sagt opp sine stillinger.
Det er noe som burde vekke særdeles stor bekymring, særlig sett opp mot den arbeidsmengden som nå må fordeles på færre. Om det hentes inn vikarer, finnes det ingen garanti for at de holder det samme faglige nivået som de som gikk ut.
I en yrkesgruppe som har søkertall i fritt fall, kan ikke dette være veien å gå. Det er ille nok at det ikke er mange som ønsker å bli lærere i utgangspunktet. Men når arbeidsforholdene da blir så vanskelige at de som er lærere i skolen slutter på egen initiativ, så er det et varsko man ikke kan overse.
Til slutt går det bare ut over de barna som skulle ha en av de beste skolene i landet å gå på.