Synspunkt:

Argumentasjonen holder ikke

Senterpartiet må gjerne si at det kun handler om politikk, men det framstår ikke som troverdig.

Publisert Sist oppdatert

Mange løftet nok på brynene da det ble klart at Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet hadde brutt sine forhandlinger i Fauske to uker etter at valget var gjennomført, til tross for at de hadde flertall til å fortsette samarbeidet de neste fire årene. Det legges på at Høyresiden ville blitt for dominant i samarbeidet siden de hadde økt sin oppslutning Fauske kommune.

Det er bare ett problem som oppstår i etterkant av debatten som har kommet som et resultat av bruddet mellom de tidligere samarbeidspartnerne. Og det er når en enkel sannhet slår alle andre argumenter ihjel.

Hvis man faktisk identifiserer seg mer med venstresiden som de nå tydeligvis gjør, er det jo smått utrolig at man ikke har styrt med dem i forrige periode. Det var mer enn mulig å oppnå flertall i 2019 sammen med for eksempel Arbeiderpartiet. De ville da hatt flertall alene, siden Felleslistas representanter gikk inn i AP.

Kunne grunnen være at man kanskje hadde møtt på trøbbel med å få ordførervervet, siden Arbeiderpartiet hadde større oppslutning?

Det brukes et argument om at man ikke kan gå inn i et samarbeid med høyresiden nå, fordi det er så mange flere velgere som har stemt mot venstre enn høyre i valget i 2023.

Senterpartiets leder Audun Dahl selv sier følgende:

- Valgresultatet viser at til tross for at de blå partiene framstår som vinnerne, så er det kun ca. 40 % som har stemt blått.

Da er det ikke verst at man valgte å gå nettopp til høyresiden for fire år siden, selv om det var et enda større antall velgere som stemte for venstresiden da enn ved dette valget.

Og da er vi framme med det som er et uomtvistelig faktum, og det er at man har kommet med en argumentasjon for å gå ut av sin nåværende posisjon som ikke holder vann. Og det er enkelt og greit at Senterpartiet selv sier at det hadde gått an å fortsette forhandlingene, og kommet til enighet så lenge man fikk ordføreren.

Dahl uttalte videre i pressemeldingen som ble sendt ut da bruddet i forhandlingene var et faktum:

- Senterpartiet vil ikke legge skjul på at vi har stilt krav om at vår samlende ordfører, som også ville gi en viktig kontinuitet for Fauske, skulle få fortsette.

At man da forventer å skulle bli tatt på alvor når man sier at det er politikken og ikke posisjonen som er viktigst, er med respekt å melde nesten komisk. Vel har ordføreren makt, men Høyre og Fremskrittspartiet har 11 mandater til sammen. Senterpartiet har fire.

Politikk er en øvelse som fordrer en god evne til å oppnå mest mulig gjennomslag for egne saker, og å gi opp minst mulig. Og hvis det er slik at Senterpartiet gjennom å gå inn i et samarbeid uten noe annet en vervet som varaordfører gjør at de må gi mer enn de kan stå for, så det det selvsagt en riktig avgjørelse å gå ut av samarbeidet.

Men det er de selv som sier at de kan stå i det om de bare får vervet som øverste politiske leder i Fauske. Og da har man malt seg inn i et hjørne som slå ihjel alle de fagre argumentene om å følge den retningen som flertallet i Fauske ønsker.

Et resultat av debatten er også at ordfører Marlen Rendall Berg har fått meldinger fra andre som går på hennes person. Det tar både jeg og Saltenposten sterkt avstand fra. Dette handler ikke om person, men posisjon.

Det har også framkommet påstander i sosiale medier som antyder at Saltenpostens redaksjonelle ledelse, gjennom undertegnede, skulle ha mulighet til å bli påvirket av at daglig leder står på Høyres liste til valget. Det er selvsagt spekulasjoner med ingen substans, akkurat som det var det da Saltenpostens daværende direktør var andrekandidat for Arbeiderpartiet ved valget i 2019.

Vi lar oss verken styre eller påvirke av hva som måtte irritere eller glede de som sitter med makta i Fauske, eller noen andre av kommunene vi dekker i Indre Salten.

Powered by Labrador CMS