SISTE INNSPURT. Snart klart for åpning av utstillinga ”Uerstattelig” ved Besøkssenter nasjonalpark Nordland som har fått en stor makeover. Fra venstre faglig leder natur Benny Sætermo, daglig leder Kari Nystad-Rusaanes, kommunikasjonsmedarbeider Laila Ingvaldsen, naturveileder Sigrid Elise Lium og nasjonalparkforvalter og sekretær i Midtre Nordland nasjonalparkstyre Inge Sollund Ingvaldsen. Alle foto: Eva S. WintherLOKALE FUGLER. Denne flaggspetten er utstoppet på stedet for at det skal se mest naturlig ut.HAVØRN. Her gjøres havørna klar til å henges opp ved bildene fra Sjunkhatten nasjonalpark. Fra venstre Kari Nystad-Rusaanes, Benny Sætermo og Sigrid Elise Lium.VELKOMMEN INN. Store vinduer ved inngangspartiet gjør at publikum får mer innblikk i besøkssenteret. Resepsjonen er også åpnet mer opp og disken er flyttet.PITESAMISK. Nils Lennart Ranberg har bidratt med gjenstander til den temporære delen av utstillinga. Her viser han fram et mat-teppe som er laget av skinn fra reinsdyras hode - der pelsen ikke slipper.NOE IGJEN. Det er ikke alt som er ferdig utvendig ennå, men mest mulig skal ryddes før åpningen.SISTE INNSPURT. Snart klart for åpning av utstillinga ”Uerstattelig” ved Besøkssenter nasjonalpark Nordland som har fått en stor makeover. Fra venstre faglig leder natur Benny Sætermo, daglig leder Kari Nystad-Rusaanes, kommunikasjonsmedarbeider Laila Ingvaldsen, naturveileder Sigrid Elise Lium og nasjonalparkforvalter og sekretær i Midtre Nordland nasjonalparkstyre Inge Sollund Ingvaldsen. Alle foto: Eva S. Winther
Snart i mål med millionprosjektet:
Åpner dørene til det uerstattelige
Søndag er det offisiell åpning av den nye nasjonalparkutstillingen på besøkssenteret på Storjord.
SALTDAL: Nå er det siste innspurt for å gjøre klart til offisiell åpning av utstillingen ”Uerstattelig”. Der skal de besøkende få et godt innblikk i de fem nasjonalparkene i Midtre Nordland.
- Nå kan vi ha utstillingen åpen hele året, sier daglig leder, Kari Nystad-Rusaanes.
Får fram mer
Annonse
Annonse
Det som var en naturutstilling har blitt til en nasjonalparkutstilling, og rommene er isolert slik at utstillingen kan brukes året rundt.
Annonse
Når man kommer inn i den nye utstillingen, møtes man av store, spektakulære bilder fra de ulike nasjonalparkene. Utstoppede dyr og fugler, og til og med et tre har kommet på plass. Sittebenker under bildene skjuler store skuffer det naturveilederne kan finne fram ulike gjenstander de bruker i formidlingen.
- Modulene kan vi også ta med oss ut til skolene. Hvis det for eksempel handler om geologi, kan vi ha en skuff med kalkstein og saltsyre for å illustrere hvordan saltsyra tærer på steinen, forklarer Benny Sætermo som er faglig leder for natur ved senteret.
Størst i Norge
Annonse
Da senteret på Storjord åpnet i 2005, var de autorisert for formidling av nasjonalparkene Junkerdal og Saltfjellet/Svartisen. Nå skal de drive formidling om nasjonalparkene Rago, Láhkko og Sjunkhatten også, i tillegg til at de skal informere om de andre nasjonalparkene i Nordland også.
- Det er ingen andre besøkssenter i Norge som har autorisasjon for fem nasjonalparker, så på den måten er vi Norges største, sier Nystad-Rusaanes.
De er også stolte av å være et fovaltningsknutepunkt.
- Forvaltning, oppsyn og formidling er samlet under ett tak. Det gjør at avstanden mellom de tre er veldig kort, og det skaper ringvirkninger i gode prosjekter - slik som Uerstattelig, forklarer Sætermo.
Hva er uerstattelig?
”Uerstattelig” er tenkt både som en attraksjon og et faglig konsept som kan brukes i formidling.
- Planlegginga har tatt noen år, men fordelen er tid til å finne fram til gode løsninger. Dette er en utstilling som er mulig å bruke aktivt, mener Benny Sætermo.
Når man har passert den delen av utstillinga som omhandler de fem nasjonalparkene, kommer man til et område der man blant annet kan lære om arealbruk og aktivitet i nasjonalparkene.
Deretter kan man svare på spørsmålet ”Hva er uerstattelig for deg?” og henge det opp på en vegg. Innerst finner man et hjørne for refleksjon med utsikt mot skog og fjell - og E6 som jo er et eksempel på hvordan naturområder har måttet vike plass.
Nye filmer
I forbindelse med den nye utstillinga har Deadline Media laget tre nye filmer på bestilling. «Nasjonalpark sett fra naturens side» og «Fem nasjonalparker på ti minutter» er korte filmer uten tale og tekst.
- Den siste filmen - som vi er ekstremt stolt av - er «Kampen om Saltfjellet», forteller Kari Nystad-Rusaanes.
Det er en læringsfilm, som de har fått støtte til fra Fritt Ord. Benny Sætermo og den nå avdøde Terje Øiesvold, leder av Folkeaksjonen Spar Saltfjellet, har jobbet mye med den. Planen er å få den tekstet på engelsk.
Annonse
- Denne er også interessant for de utenlandske turistene. Det er flott å vise at vernet ikke har kommet av seg selv, men at man har måttet kjempe for det, mener Sætermo.
- Filmen er høytaktuell i dag, for de samme problemstillingene er fremdeles aktuelle, tilføyer hun.
Åpningsdagen
Søndag 16. juni er det offisiell åpning av Uerstattelig klokken 11. Det blir aktiviteter for barna og visning av den nye nasjonalparkutstillingen. Klokken 12 er det premierevisning av dokumentaren ”Kampen om Saltfjellet” med foredrag om nasjonalparkene.
Klokken 12 er det også botanisk vandring med Salten naturlag og nasjonalparkforvalter, før sommerprogrammet lanseres klokken 14. Det blir også ny visning av dokumentaren «Kampen om Saltfjellet» med foredrag om nasjonalparkene for de som har vært på botanisk vandring.
Klokken 16.30 er det konsert Saltdal mannskor. Senteret har nå ny åpningstid, og er åpent fra klokken 10 til 17.
Mer besøk
Med den nye utstillingen og lengre åpningstid håper de å øke besøkstallene.
- Vi har ligger på pluss minus 16.000, men håper å øke til 30-40.000. Vi fortsetter samarbeid med ulike aktører og vil invitere flere på besøk hit. Det blir inngangsbillett for voksne, men gratis for barn.
Selv om de er med i ulike nettverk, trenger de også at andre generer besøk dit.
- Vi må gjøre oss synlig for for eksempel overnattingsplasser, butikker og lokalbefolkning. Det er plass til flere her, slår Kari Nystad-Rusaanes fast.