MORSDAGSHILSEN. Andreas Ingebrigtsen (20) fra Rognan har vært på skarpt NATO-oppdrag i fire uker på Island. Søndag, på selveste morsdagen reiser han tilbake til Ørland der han er stasjonert til vanlig. - Men jeg må jo sende en hilsen til mamma Elise Ingebrigtsen til morsdagen, sier han og legger til: - Jeg setter utrolig stor pris på henne og er veldig glad i henne. Gleder meg til å treffe deg igjen senere mamma. Foto: Ole Andreas Vekve, Forsvaret
MORSDAGSHILSEN. Andreas Ingebrigtsen (20) fra Rognan har vært på skarpt NATO-oppdrag i fire uker på Island. Søndag, på selveste morsdagen reiser han tilbake til Ørland der han er stasjonert til vanlig. - Men jeg må jo sende en hilsen til mamma Elise Ingebrigtsen til morsdagen, sier han og legger til: - Jeg setter utrolig stor pris på henne og er veldig glad i henne. Gleder meg til å treffe deg igjen senere mamma.

Se video:

Andreas fra Rognan på skarpt NATO-oppdrag

Andreas Ingebrigtsen (20) fra Rognan er med som vernepliktig på oppdrag sammen med Luftforsvaret. Oppgaven er å forsvare luftrommet over og rundt Island.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL/ISLAND: Andreas er født og oppvokst på Rognan i Saltdal kommune. Drømmen hans har i mange år vært å bli pilot, og da gjerne jagerflypilot.

SKARPT OPPDRAG. Dette er syvende gangen Norge er på oppdrag for å beskytte luftrommet til Island. Og det tredje gang de er der med flytypen F35. Foto: Ole Andreas Vekve, Forsvaret
SKARPT OPPDRAG. Dette er syvende gangen Norge er på oppdrag for å beskytte luftrommet til Island. Og det tredje gang de er der med flytypen F35.

For syv måneder siden ble han stasjonert på Ørland i førstegangstjenesten i Luftforsvaret.

- Der driver vi kontinuerlig trening for større oppdrag og spesialiserer oss på objektsikring. Vi er en infanteritropp for luftforsvaret, forteller Andreas på en litt hakket linje fra Island.

Han er straks på tur ut for å patruljere området, men tar seg tid til en liten prat med lokalavisa først.

PATRULJERING. Presseoffiser Sigurd Tonning-Olsen beskriver Andreas som en ”typisk nordlenning”. - Han har glimt i øyet og er rask i kommentarene, en dyktig ung mann, sier han. Foto: Ole Andreas Vekve, Forsvaret
PATRULJERING. Presseoffiser Sigurd Tonning-Olsen beskriver Andreas som en ”typisk nordlenning”. - Han har glimt i øyet og er rask i kommentarene, en dyktig ung mann, sier han.

Skarpt NATO-oppdrag

Øya Island øy ligger strategisk plassert, i Nord-Atlanteren på Den midtatlantiske ryggen, like syd for polarsirkelen. Øyrepublikken har ikke sitt eget luftforsvar, men de er NATO-medlemmer.

I snart fire uker har det norske luftforsvaret passet på luftrommet over og rundt Island, en oppgave som går på omgang mellom NATO-land.

LUFTFORSVARET. Hovedbasen til de norske kampflyene F-35 er Ørland flystasjon. Foto: Ole Andreas Vekve, Forsvaret
LUFTFORSVARET. Hovedbasen til de norske kampflyene F-35 er Ørland flystasjon.

Tidvis krevende forhold

Presseoffiser Sigurd Tonning-Olsen er stolt av Andreas og de andre vernepliktige som har bidratt til oppdraget de siste fire ukene.

- Det har vært en flott gjeng å ha med på oppdrag. Det har vært tidvis meget krevende værforhold her på øya, men de er alltid blide og positive selv når det stormer som verst, sier han og legger videre til:

- Vi er veldig fornøyde med innsatsen, de har virkelig gjort en helt fenomenal jobb.

PÅ OPPDRAG. Det norske Luftforsvaret har vært stasjonert på en gammel amerikansk base på Island de siste fire ukene. Foto: Ole Andreas Vekve, Forsvaret
PÅ OPPDRAG. Det norske Luftforsvaret har vært stasjonert på en gammel amerikansk base på Island de siste fire ukene.

Sjelden mulighet

Andreas er bare syv måneder inn i verneplikten. Han har fem måneder igjen. Og han er veldig klar på at det ikke er alle som får være med på et slikt oppdrag som det han har vært med på nå.

- Det er ganske sjeldent å få tilbud om å være med på utenlandstjeneste i løpet av førstegangstjenesten, så dette er skikkelig kult, sier han.

Søndag reiser han tilbake til Ørland etter fire uker med patruljering på øya som er kjent for varme kilder og vulkaner.

Minner for livet

I løpet av tiden her har Andreas vært travelt opptatt med å passe på materiell og fly, og at ingen uvedkommende kommer inn på basen. Men han har også fått se litt av Island.

- Det har ikke vært så mye tid til å se turistattraksjoner, men noe har vi da fått gjort. Blant annet har vi badet i varme kilder og sett sprekken mellom de to kontinentalplatene.

Når han vender nesa mot Ørland, så har han mange gode minner med seg i sekken.

- Jeg har både fått minner og vennskap som vil vare livet ut, avslutter han.

KAMPFLY. F-35 har helt unike egenskaper som gjør det til et av verdens beste kampfly. Toppfarten er på 1931 km/t. Foto: Ole Andreas Vekve, Forsvaret
KAMPFLY. F-35 har helt unike egenskaper som gjør det til et av verdens beste kampfly. Toppfarten er på 1931 km/t.
MODERNE OG EFFEKTIVE. F-35 gjør Norge tøffere og raskere ved utrykkinger og avskjæringsoppdrag i nordområdene. Med sensorene til F-35 kan de finne, følge og identifisere andre fly fra langt større avstander enn før. F-35 gjør dessuten denne jobben uten å bli oppdaget av andre fly. Foto: Sigurd Tonning-Olsen, Forsvaret
MODERNE OG EFFEKTIVE. F-35 gjør Norge tøffere og raskere ved utrykkinger og avskjæringsoppdrag i nordområdene. Med sensorene til F-35 kan de finne, følge og identifisere andre fly fra langt større avstander enn før. F-35 gjør dessuten denne jobben uten å bli oppdaget av andre fly.
Powered by Labrador CMS