MØTTES. Gode krefter var samlet i Holtanlia for å se på hvordan klubben skal ta steg framover. Fra venstre styreleder Yanka Wårheim, Mona Myrland fra Nordland skikrets, klubbutvikler Stine Wike, Kristoffer Grønås, Bjørn Kråkstad, Audun Dahl (politiker), Arve Nielsen, Ole-Jørgen Drageide, Laila Nordhaug og Atle Skårda.Espen Johansen
Alpinlegende på klubb-besøk i Holtanlia
Det har neppe vært en større alpinist i Holtanlia, men Atle Skårdal var ikke der for å stå på ski, men hjelpe klubben videre.
FAUSKE: - Jeg fikk et veldig godt inntrykk av klubb og anlegg. Jeg ser at det er mange ildsjeler i systemet som kjemper med nebb og klør for å holde hjula i gang, sier han til Saltenposten.
Han startet besøket på rundt fire timer med to lokale spesialiteter. Først tacogryta som Fauske IL alpint serverer i varmestua når bakken er åpen og deretter møsbrømlefse, levert av Jernbanekafeen og stekt på takke på kjøkkenet i Holtanlia.
- Det kulinariske var veldig bra, og gøy å smake noe nytt. Jeg vet ikke om den lefsa er en lunsj eller en dessert, men jeg følte det var på et så søtt godt nivå at jeg ville bestilte den som dessert - men jeg skjønner at det kanskje ikke er ment som det. Det er for meg kjente og kjære smaker. Jeg har spist brunost, HaPå og Prim i et langt liv, så denne falt virkelig i smak, sa telemarkingen om Salten-spesialiteten.
Annonse
Annonse
- All mat smaker dessuten enda bedre i godt selskap, la han til.
Annonse
Besøket var i anledning at skiforbundet satser på at mindre miljøer med stort engasjement skal ha noen å støtte seg på i videre jobbing.
- For Fauske sin del tror jeg det er viktig med både en kortsiktig og en langsiktig plan på hva som er nødvendig for å holde aktiviteten igang der og få tilsig av nye, både små og store, som vil kjøre på ski, sier Skårdal etter å ha fått en grundig innføring i historien og nå-situasjonen i klubben.
Han mener at det er viktig å forvalte det som er der på en god måte og når driften er under kontroll kan man ta steg videre dersom man trenger og ønsker det.
Annonse
- Jeg synes det var bra at det var en representant fra kommunen der som viste interesse, og også skikretsen. I tillegg har Marit Gjerland i NSF sentralt sett viktigheten av anlegget her. Det er hun som har sendt meg hit. det er viktig for oss å se de mindre aktørene også, sier Skårdal.
Han mener det ikke er noenting som står i veien for god aktivtet i mange år framover i Holtanlia.
- Får man kontroll på utgifter og drift, og kanskje treffer på noen av søknadene om tilskudd og beholder gode samarbeidspartnere, så skal vel det gå. Klubben har noe gammelt utstyr som krever vedlikehold, som kan bli en utfordring, men med kontroll på det så kan man opprettholde og kanskje til og med øke nivået på aktivitetene, sier ha videre.
Næranlegg er viktig for alpinforbundet, og dessverre er det slik at overalt - selv i de store alpinnasjonene rundt Alpene - har det negativ innvirkning på rekrutteringen når de små anleggene faller bort.
- Slike anlegg som dette i Holtanlia har mye større betydning enn de fleste tenker på, slår den tidligere utforvinneren i Kitzbuhel fast.
- Det er flere titalls anlegg i denne kategorien i Norge. De har alle en stor betydning for sporten, og er viktig for det å ha aktivitetsmuligheter i nærområdet. Anlegget er kjempeflott med heis, lys, snøkanoner og varmestue. Det koster å holde det i stand, men de håper jeg de fortsatt skal klare, sier han.
Holtanlia er lang nok og med nok fallhøyde til å være storslalåm-bakke på internasjonalt konkurransenivå.
Det er imidlertid ikke målet for gjengen i bakken. Det sier den tidligere utførkjøreren, som nå også er fartstrener for damelandslaget er bra.
- Ikke alt trenger å være Kvtifjell eller Hafjell. Det er heller ikke ønskelig. Det er veldig fint med de aktivteten klubben her ønsker å drive. De har terreng som sier at nesten all mulig aktivitet de ønsker å drive er mulig. Jeg ønsker dem en kald høst og en tidlig vinter, slik at trenerne kan holde aktiviteten på høyt nivå og på alle nivåer. Finner de da den neste Lasse Paulsen så får det bli en bonus, smiler Atle Skårdal.
Styreleder i Fauske IL alpint, Yanka Wårheim, fortalte gjestene om situasjonen i klubben som måtte stenge bakken i vinter av flere grunner, blant dem tekniske.
- Nå er alt godkjent. Det vi mangler er en virtuell kontroll pluss kontroll av en stål-wire. Vi fikk først høre at reparasjon kunne komme på 600.000 kroner, noe vi ikke ville klart, men slik ble det heldigvis ikke, sier hun.
Hun har vært i bakken siden hun begynte å stå på ski som femåring og er nå styreleder og trener.
- Jeg sa ja til å være midlertidig leder, men vi har visst ikke funnet noen andre ennå, ler hun.
Annonse
- Det er trener jeg vil være, men uten bakken kan jeg ikke gjøre det, så dermed er det blitt litt flere roller, sier hun.
Hun er glad for at skiforbundet nå legger mye innsats i å se og hjelpe de mindre anleggene og klubbene på flere ulike områder.
- Forbundet har sagt at de skal investere penger i det, men har ikke en egen pott til anleggsutvikling. Jeg kan ikke trylle og har ikke penger med meg, men det var viktig å komme hit og få et inntrykk av stedet og anlegget, sier Atle Skårdal.
- Jeg begynte i en slikt anlegg selv, med kortere bakken enn dere har her, fortsatte han.
Yanka forteller at de siste sesongen har klubben endret fokus og nå legger de opp aktiviteten etter hva som faktisk er mulig å gjøre utfra forholdene.
- Vi hadde en periode 30 utøvere, men nå er tallet lavere. Noen har flyttet og korona-tiden tok noen. Vi har nye løpere som ennå ikke har vært i bakken her, men vi har hatt klubbkvelder og vært på ski i Sulitjelma og Vestvatn, sier hun.
Et bredt tilbud med skiglede i fokus er det de står for og nå har de fått en gjeng på ti utøvere i 10-12-årsalderen som hun håper blir værende en stund.
Hun sier at dugnadsmengden er stor sammenlignet med andre idretter hun har vært involvert i og med andre oppgaver, og roser både styret, foreldregruppa og utøverne selv for å stille opp og ta i et tak.
Wårheim fortalte om kjærkomne midler fra Gjensidige-stiftelsen og SNN-fondet, samarbeidspartnere som bidrar med det de kan i form av tjenester og utstyr og om kommunale bidrag i form av aktivitetsmidler og diesel til tråkkemaskinen.
- Dette er en historie lik veldig mange andre sin i Norge, sier Atle Skårdal om situasjonen.
Nabo til bakken og Sp-politiker Audun Dahl oppfordret klubben til å søke kommunen om midler til konkrete ting eller tiltak.
- Som politiker vil man at kommunen skal ha et tilbud til barn og unge. Det er artig å se når det er for eksempel skidag for skolene her. Selv om kommunen har dårlig råd for tiden, anbefaler jeg at dere fortsetter å søke og det enkelste er nok konkrete beløp til konkrete ting, sier han.
Klubbutvikler Stine Wike fra skiforbundet mener Fauske IL alpint har en fantastisk måte å drive klubb på.
- Det er mange av de store som mangler det samholdet dere har. Evnen deres til å finne løsninger virker helt magisk, sier hun.
- Det er rørende å se innsatsen som legges ned og godt å høre at kommunen ser på det som et viktig tilbud for de unge, sier Atle Skårdal.