FULL FRES. Det er ikke så mange av de rolige dagene på kjøkkenet på Jernbanekafeen. Spesielt rundt middagstid er det mange kunder og mange i sving for at folk skal få middag. Fra venstre: Kathrine Olsen Pettersen, Stine Olea Svenning, Håkon Moen og Angela Sørensen. Alle foto: Frida KalbakkSISTE FINISH. Kjøkkensjef Håkon Moen er straks ferdig med arbeidsdagen, men rekker å gjøre ferdig et par salater som skal til et koldtbord.POPULÆRE. Møsbrømlefsene lages til etterhvert som bestillingene kommer inn, og er populære blant de besøkende.I SVING. Angela Sørensen er raskt i sving med det samme de første bestillingene på pastasalat og biffsnadder tikker inn.MYE KLART. Mye av middagene og tilbehøret er allerede klart, slik at de sultne kundene kan få maten raskt når de bestiller. Gulrot og remulade er tilbehøret til fiskegratengen som virkelig går unna denne dagen.TRAVELT. Det er ikke bare på kjøkkenet i kulissene at det kan være hektisk på Jernbanekafeen. Stine Olea Svenning har stadig lange køer å ekspedere, samtidig som hun lager i stand en hamburger eller flere.
FULL FRES. Det er ikke så mange av de rolige dagene på kjøkkenet på Jernbanekafeen. Spesielt rundt middagstid er det mange kunder og mange i sving for at folk skal få middag. Fra venstre: Kathrine Olsen Pettersen, Stine Olea Svenning, Håkon Moen og Angela Sørensen. Alle foto: Frida Kalbakk
Alltid i farta på Jernbanekafeen
Det er ofte travelt på kjøkkenet på Jernbanekafeen. Spesielt rundt middagstider.
Lukten av middagsmat henger i lufta ute i kafeen. Det er lett å kjenne igjen lyden av bestikk mot tallerkenene. Folk har kommet for å spise middag.
Matlukten blir enda mer intens når du kommer inn på kjøkkenet. Akkurat nå er det litt stille før stormen. Klokka er 14.30. I løpet av en times tid fylles vanligvis kafeen med sultne gjester.
- Jeg tror folk rett og slett vil ha litt vanlig middag
Kathrine Olsen Pettersen har jobbet på kafeen i 21 år og trives godt. Nå er hun i sving med et par bestillinger på møsbrømlefse, som mange kommer hit for.
- Hvorfor tror du så mange kommer hit for å spise?
- Jeg tror folk rett og slett vil ha litt vanlig middag, sier kjøkkensjef Håkon Moen (36).
Han har vært på jobb siden klokken åtte på morgenen, og er snart ferdig for dagen. Nå er det bare å ordne siste rest før vaktskiftet.
Han rekker å lage i stand det siste som skal ut på et koldtbord om kort tid. På fatene ligger det pastasalat med skinke. En siste finish med litt garnityr i form av salatblad og tomat, før det pakkes godt inn.
Håkon Moen har jobbet som kokk siden han tok fagbrevet i 2001.
- Jeg liker jo å lage mat. Det er liksom det jeg har gjort hele livet, humrer han.
- Jeg liker jo å lage mat. Det er liksom det jeg har gjort hele livet
- Det er et variert yrke og dagene går dessuten veldig fort.
For ved siden av middagsmenyen som endrer seg fra tid til annen, leverer Jernbanekafeen catering omtrent hver eneste helg.
På menyen i dag står fiskegrateng, hvalbiff og koteletter. Andre dager kan det for eksempel være seifilet, som for øvrig er veldig populær, og svinekam.
- Mye er klargjort i forkant når det gjelder middagen, og da går det raskere å ekspedere kundene. Vi vet sånn cirka hvor mye det pleier å gå av hver rett også.
I dag har det allerede gått mye grateng. Den er virkelig en slager.
Angela Sørensen (50) har nettopp kommet på jobb. Hun har mellomvakt og må belage seg på å være litt kokk, selv om hun oftest er å se ute ved kassen.
- En pastasalat med kylling og en biffsnadder, roper Stine Olea Svenning (41) når hun kommer inn med en bestilling.
Angela svinger seg lett og begynner straks å ordne til. Det er lett å kjenne sulten gnage når man står midt i matosen.
Både Håkon og Kathrine er i ferd med å avslutte arbeidsdagen. Og plutselig står Angela igjen alene. Det kommer stadig flere bestillinger. Flere vil ha biffsnadder.
- Det blir litt travelt å være her alene, men det går greit. Og så kommer det snart på en til person på jobb, sier hun.
- Det er jevnt over travelt hele året egentlig, forteller Håkon.
- Middagsrushet starter allerede klokken 13. Det er da pensjonistene kommer for å spise. Så tar det seg opp igjen mellom klokken 15 og 17.
Så selv om det har vært sommer og ferietid, har det absolutt ikke vært mindre å gjøre på kafeen. Kanskje til og med mer.
Det er ikke bare på «bakrommet» at det er hektisk fra tid til annen. Damene som ekspederer kundene har til tider lange køer. I tillegg er det de som legger opp hver porsjon av dagens middag, samt steker hamburger dersom noen ønsker det.
- Jeg har bare vært her siden 3. juli, så jeg er fortsatt veldig fersk. Men jeg trives veldig, smiler Stine Olea mens hun klargjør noen hamburgere.
- Jeg har jo så hyggelige kolleger, skryter hun.
Kjøkkenet stenger klokken 18, og da er middagsserveringen over for denne gang. Men grillen er åpen til det nesten er stengetid. Så det er mulig å få noe varmt å spise hele dagen.
Deretter kommer atter en ny dag med andre retter på menyen og nye kunder å ekspedere.