I SIKKERHETSRÅDET. I denne salen har det kanskje aller mektigste organet på jorda, FN's sikkerhetsråd sine møter. Grunnvåg fikk oppleve det på nært hold i sin tjeneste.
I SIKKERHETSRÅDET. I denne salen har det kanskje aller mektigste organet på jorda, FN's sikkerhetsråd sine møter. Grunnvåg fikk oppleve det på nært hold i sin tjeneste.SAMMEN PÅ REKRUTTEN. Grunnvåg beskriver samholdet i forsvaret som helt unikt. Her er han på rekruttskolen sammen med Daniel Røed, Kjetil André Johansen og Tord Kristensson Hillestad

- Det har vært en helt utrolig reise:

Aksel (23) var tillitsvalgt for 10.000 norske soldater

Den blide fauskeværingen hadde ingen planer om å gjøre noe annet enn å gjennomføre førstegangstjenesten da han ble innkalt til kongens klær. - Men så ballet det litt på seg, sier Aksel Eidissen Grunnvåg.

Publisert Sist oppdatert

FAUSKE: Det er lett å tenke seg at starten på forsvarskarrieren til Fauskemannen Aksel Eidissen Grunnvåg må ha vært noe helt spesielt når man ser på alle minnene han nå sitter på.

Omgitt av samfunnsprofiler som er det vi på godt norsk kaller ”høyt på strå”, er det lett å glemme at også han startet i gjørma på rekruttskolen.

- Det var garnisonen i Sør-Varanger det, jeg ble grensejeger der da jeg var i førstegangstjenesten. Og selv om det etter hvert har blitt mange høydepunkter, så har det vært veldig mange timer med jobb også, sier han og smiler.

SAMMEN PÅ REKRUTTEN. Grunnvåg beskriver samholdet i forsvaret som helt unikt. Her er han på rekruttskolen sammen med Daniel Røed, Kjetil André Johansen og Tord Kristensson Hillestad Foto: Utlånt av Aksel Grunnvåg
SAMMEN PÅ REKRUTTEN. Grunnvåg beskriver samholdet i forsvaret som helt unikt. Her er han på rekruttskolen sammen med Daniel Røed, Kjetil André Johansen og Tord Kristensson Hillestad
GRENSEJEGER. Førstegangstjenesten ble avtjent ved garnisonen i Sør-Varanger på grensen til Russland. Her er han på patrulje med snøskuter. Foto: Utlånt av Aksel Grunnvåg
GRENSEJEGER. Førstegangstjenesten ble avtjent ved garnisonen i Sør-Varanger på grensen til Russland. Her er han på patrulje med snøskuter.

Ble tillitsvalgt

Det startet nemlig helt normalt for Grunnvåg. I likhet med rundt 8.000 andre hvert år, ble han innkalt til førstegangstjenesten for fire år siden. Lite visste han da hva han skulle ende opp med etter hvert som tida gikk.

- Jeg ble valgt som tillitsvalgt for soldatene i GSV, eller Garnison Sør-Varanger da jeg var inne i tjenesten der. Jeg fikk veldig sansen for den typen jobb da, det var inspirerende å ha tilliten til så mange av mine medsoldater. Så det ga mersmak, og jeg søkte på stillingen som landstillitsvalgt da jeg var ferdig med verneplikten, sier Aksel Grunnvåg.

KURS. En del av virksomheten som landstillitsvalgt, er å reise rundt for å snakke med og kurse andre som er inne til tjeneste. Foto: Utlånt av Aksel Grunnvåg
KURS. En del av virksomheten som landstillitsvalgt, er å reise rundt for å snakke med og kurse andre som er inne til tjeneste.

Har mye for seg

Det var en stilling han ble valgt til, og siden da har det å snakke de norske soldatenes beste vært den store delen av hverdagen til Grunnvåg.

- Det er en ordning jeg så i begynnelsen hadde mye for seg, og at den fungerte for de som er i tjenesten. Den var og er en viktig del av det å sørge for at de norske soldatene har de beste forutsetningene, og at det er noen som ivaretar deres behov. Jeg følte etter hvert at det var åpenbart for meg selv at jeg ville være med å ta det ansvaret og bidra til at det skulle skje, slår han fast.

Store opplevelser

Han hadde imidlertid ikke helt tenkt over hva det ville innebære av opplevelser og personmøter underveis. For de har det vært mange av.

- Jeg trodde ikke jeg skulle stå som en representant for det norske forsvaret i Pentagon i USA som 19-åring, det er helt sikkert. Men det skal sies, mellom alle disse opplevelsene er jobben temmelig altoppslukende. I tillegg har det vært ganske utfordrende å studere fulltid på universitetet ved siden av jobben, men jeg er glad for å ha fått unnagjort de to første årene av studiet. Det har blitt noen sene timer på telefonen med alt fra soldater i krise til foreldre som er bekymret for sine. Jeg vil nesten si at akkurat den delen av tillitsmannsapparatet er noe underdimensjonert, sier Aksel.

På Dagsrevyen

I hans tjenesteperiode har det vært mange utfordringer innen det norske forsvaret, og noen av dem har også endt opp i riksmedia. Det er ikke sånn at det er stort sett gutter som er i forsvaret, og det er stadig mer tilrettelegging for at begge kjønn skal ha en god opplevelse av tjenesten.

Da var det ofte Aksel som måtte være ansiktet utad for alle de norske soldatene.

- Forsvaret gjennomførte for eksempel en studie som kartla tilfeller av seksuell trakassering i Forsvaret, og undersøkelsen viste at det var svært mange soldater som hadde opplevd mobbing og seksuell trakassering. Da måtte jeg stille opp på Dagsnytt 18 i debatt med Forsvarssjefen, og på Dagsrevyen dagen etterpå.

I MEDIA. Aksel Grunnvåg var flere ganger i riksmedia for å snakke om de sakene de jobbet med i forsvaret. Her fra Dagsrevyen i NRK. Foto: Skjermdump fra NRK
I MEDIA. Aksel Grunnvåg var flere ganger i riksmedia for å snakke om de sakene de jobbet med i forsvaret. Her fra Dagsrevyen i NRK.
MØTTE OLJEFONDSJEFEN. Tidligere i år fikk Aksel og hans kollega Ola Tollnes Lydersen ta frokostkaffen sammen med Nicolai Tangen, sjef for forvaltningen av alle milliardene Norge har på bok. Foto: Utlånt av Aksel Grunnvåg
MØTTE OLJEFONDSJEFEN. Tidligere i år fikk Aksel og hans kollega Ola Tollnes Lydersen ta frokostkaffen sammen med Nicolai Tangen, sjef for forvaltningen av alle milliardene Norge har på bok.

Tverrfaglig

En av de mer unike aspektene av jobben, er at den går på tvers av alle de forskjellige grenene i forsvaret. Det vil si at han er like mye tillitsvalgt for en soldat i marinen, som en som vokter grensene i nord.

- Akkurat det er noe av grunnen til at denne jobben er så spennende og gjør at man er mye på farten. Vi reiste hele tiden til de forskjellige installasjonene og leirene som er i Norge, for man må vite hva man snakker om, og det får man kun av å være på stedet. Det har gitt meg utrolig mange fine opplevelser, og man ser hvor mye det norske forsvaret faktisk betyr, sier Aksel Grunnvåg.

Viser mye bra

Forsvaret opplever en økning i søknader fra norske gutter og jenter som vil tjenestegjøre, og én av grunnene til det legges på et stadig større fokus på forsvaret gjennom serier som Førstegangstjenesten og Kompani Lauritzen.

- Synes duserier som Kompani Lauritzen klarer å gi et realistisk bilde på hva som venter i forsvaret?

- Ja, det vil jeg si. Man ser på de klassiske tingene som det vi kaller innrykksreaksjoner, hvor det går opp for deltakerne hvor fundamentalt forskjellig det er å komme inn fra den totale friheten utenfor, til de systemene som forsvaret bruker. Det er også veldig kult å se på hvordan de får den samme følelsen av fellesskap og mestring, som de som kommer inn til førstegangstjenesten i virkeligheten, sier han.

PÅ TOKT. Aksel Grunnvåg har fått oppleve den ville naturen rundt Bjørnøya da har var med på tokt med Kystvakten. Foto: utlånt av Aksel Grunnvåg
PÅ TOKT. Aksel Grunnvåg har fått oppleve den ville naturen rundt Bjørnøya da har var med på tokt med Kystvakten.
MEKTIGE SVALBARD. Gjennom rollen som landstillitsvalgt for alle de menige soldatene i Norge, har Aksel Grunnvåg blant annet fått reise til Svalbard. Foto: Utlånt av Aksel Grunnvåg
MEKTIGE SVALBARD. Gjennom rollen som landstillitsvalgt for alle de menige soldatene i Norge, har Aksel Grunnvåg blant annet fått reise til Svalbard.
TREFFSIKRE. - Marinejegere er treffsikre! Skutt i nakken med gummi-treningsammunisjon under øvelse, sier Aksel selv om dette bildet. Foto: Utlånt av Aksel Grunnvåg
TREFFSIKRE. - Marinejegere er treffsikre! Skutt i nakken med gummi-treningsammunisjon under øvelse, sier Aksel selv om dette bildet.

Utfordringer

- Hva erden største utfordringen akkurat nå, for tillitsmannsordningen i forsvaret?

- For mine tidligere kollegaer er det en stor utfordring at vi ikke får dratt ut og besøkt soldatene. Som landstillitsvalgt er det veldig viktig å vite hvordan soldatene faktisk har det, og den beste måten å vite dette på er å tilbringe tid ute på avdelingene. Heldigvis har vi tillitsvalgte på alle nivåer i Forsvaret, og jeg vil benytte sjansen til å berømme disse. Det er langt vanskeligere å være en lokal tillitsvalgt enn å være landstillitsvalgt nå for tiden. Avdelinger har strenge koronarestriksjoner, noe som påvirker alle soldatene, og igjen medfører stor pågang for de lokale tillitsvalgte. Heldigvis tar de utfordringen på strak arm, og jeg lar meg stadig imponere over pågangsmotet til de tillitsvalgte.

MAKE FN GREAT AGAIN. Da Grunnvåg var på reise i USA og på besøk i FN, var det et naturlig sted å kunne gjenskape et øyeblikk fra en litt mer kjent herremann. Foto: Utlånt av Aksel Grunnvåg
MAKE FN GREAT AGAIN. Da Grunnvåg var på reise i USA og på besøk i FN, var det et naturlig sted å kunne gjenskape et øyeblikk fra en litt mer kjent herremann.
STUDIER OG BIL. Nå som karrieren som landstillitsvalgt er over, skal Aksel studere til bachelor i Ledelse, Innovasjon og Marked ved Universitetet i Tromsø. I tillegg skal han ut på tur med camperbil-prosjektet han jobber med. Foto: Helge Simonsen
STUDIER OG BIL. Nå som karrieren som landstillitsvalgt er over, skal Aksel studere til bachelor i Ledelse, Innovasjon og Marked ved Universitetet i Tromsø. I tillegg skal han ut på tur med camperbil-prosjektet han jobber med.

De største opplevelsene

- Hvis duskal oppsummere disse årene med høydepunktene underveis, hva er det som stikker seg ut.

- Jeg setter veldig pris på alle de gangene jeg har fått vært på Stortinget og møtt med de politiske partiene for å jobbe med løsninger på de utfordringene vi har. Jeg har fått flydd med forsvarets spesialkommando, jeg har kjørt båt med marinejegerne, og vært i fjellet på Reitan.

- Jeg ble også invitert til statsministerboligen på kvinnedagen, hvor det ble holdt et forum i den forbindelse. Der fikk jeg møtt med statsministeren og en samling med andre politikere for å drøfte likestilling i forsvaret, forteller han.

- Det å komme på audiens på slottet til kronprinsen var også en veldig stor opplevelse. Den henger høyt. Da var jeg nødt til å hente uniformen som var forsinket fra renseriet først, og slottet stilte da opp med en egen sjåfør som kjørte meg tur/retur mens jeg satt i baksetet. Da hadde jeg ganske rak rygg!

Men det kuleste må ha vært å få gjennomslag for at elevene på ungdomsskolen skal lære om verneplikten. Dette var ikke en del av læreplanene tidligere, og jeg måtte derfor utforme mange høringsinnspill og lobbyere overfor politikere. Det blir derfor veldig kult å kunne peke i samfunnsfagboka til mine fremtidige barn, og si at fattern var med på å få inn denne kunnskapen.

MINISTERBESØK. En av de som Akel Gunnvåg har hatt flere møter med gjennom tiden som landstillitsvalgt, er avtroppende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Grunnvåg er nummer ta fra venstre. Foto: Utlånt av Aksel Grunnvåg
MINISTERBESØK. En av de som Akel Gunnvåg har hatt flere møter med gjennom tiden som landstillitsvalgt, er avtroppende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen. Grunnvåg er nummer ta fra venstre.

Studier neste

Nå er Grunnvåg imidlertid i mål med jobben, og har gått ut av forsvaret. I sommer har han bygget om en Volkswagen Caddy til camperbil, og i høst har han begynt på det avsluttende året på bachelor i Ledelse, Innovasjon og Marked ved Universitetet i Tromsø. Nå er det det som er fokus.

- Det ervel ikke direkte skadelig å ha det å være landstillitsvalgt for 10.000 soldater i tre år på CV’en når du er ferdig?

- Nei, det tror jeg kun er positivt, sier Grunnvåg og ler godt.

- Jeg har ikke bestemt meg hva jeg skal gjøre etterpå, jeg går inn i dette akkurat som jeg gjorde i førstegangstjenesten, og det var meg blanke ark og et åpent sinn. Men noe blir det vel, sier Aksel Grunnvåg og smiler.

Powered by Labrador CMS