Bodø bakeri sin avdeling på Fauske er blant de butikkene der det berges mest mat gjennom Too good to go. Foto: Maria Edvardsen
Bodø bakeri sin avdeling på Fauske er blant de butikkene der det berges mest mat gjennom Too good to go.

42.000 måltider reddet i Nordland i år

Nordlendinger er ivrige matreddere, ifølge en oversikt fra Too Good To Go. Så langt i år har de kjøpt 42.376 poser med overskuddsmat.

Publisert Sist oppdatert

NORDLAND: Det reddes mest mat i Bodø; 17.283 poser hittil i år, etterfulgt av Rana, Narvik, Vefsn og Fauske (se liste nederst). Flere andre kommuner bidrar også, opplyser Too good to go i en pressemelding.

Forundringsposer

Too Good To Go samarbeider med en rekke aktører i fylket og tilrettelegger for at butikker og serveringssteder med mat til overs kan selge dette til redusert pris gjennom appen ved samme navn. Overskuddsmaten hentes i såkalte forundringsposer.

- Det er flott å se hvordan folk engasjerer seg. Sammen med butikkene gjør de en fantastisk innsats for at fullt spiselig, god overskuddsmat ikke kastes. For eksempel får man bakervarer, kafémat og dagligvarer til rundt én tredjedel av fullpris, sier Lene Kallum, kommunikasjonsrådgiver i Too Good To Go i pressemeldingen.

- Konseptet med forundringsposer betyr at innholdet varierer, alt ettersom hva som er til overs den dagen. Vi vil at det skal være litt spennende. Hvis Norge skal klare å halvere matsvinnet sitt innen 2030, er vi nødt til å få forbrukerne med oss – blant annet gjennom å skape interesse for å redde mat – og det ønsker vi å bidra til, sier hun.

170.000 siden oppstart

Siden oppstart i 2016 er 3,9 millioner forundringsposer blitt reddet på landsbasis, og rundt 170.000 av disse er hentet i Nordland.

- Det har skjedd mye på få år. Matredding er blitt mer og mer populært, både gjennom appen og på andre områder. Restemat er nesten blitt en trend. Det er bare å ta en titt på Instagram og alle oppskriftene der ute. Det er stadig flere som lager mat med rester de har liggende, og det er jo en utmerket måte å slippe å kaste mat på, sier Kallum.

I en undersøkelse som Norstat gjorde for Too Good To Go tidligere i år, kom det også frem at folk kaster mindre mat enn før koronakrisen, og at de bruker opp rester i større grad enn før.

Her reddes det mest mat

Når det gjelder de enkelte samarbeidspartnerne har AGA Mat Bodø reddet mest overskuddsmat gjennom appen i år, med 2097 solgte forundringsposer, etterfulgt av Bodø Bakeri City Nord og Bakeriet Mo i Rana Bakeriutsalget med rundt 1600 solgte poser hver.

Det er flere Bodø-bakerier på lista, men også Circle K Grubhei i Mo i Rana, Circle K Mosjøen og 7 Eleven Mosjøen.

Kommune-oversikten

Oversikten viser hvilke kommuner hvor det er reddet flest forundringsposer hittil i år (f.o.m 1. januar t.o.m 20. oktober) – og totalt siden Too Good To Go startet opp i 2016 i parentes.

Bodø: 17.283 (85.802)

Rana: 5914 (21.254)

Narvik: 4146 (11.435)

Vefsn: 3344 (10.374)

Fauske: 2809 (11.106)

Vestvågøy: 2293 (6909)

Sortland: 1793 (3419)

Vågan: 1442 (7825)

Saltdal: 947 (4305)

Meløy: 710 (713)

Butikk-oversikt

Oversikten viser antall reddede forundringsposer per butikk hittil i år (f.o.m 1. januar t.o.m 20. oktober):

AGA Mat Bodø: 2097

Bodø Bakeri City Nord: 1616

Bakeriet Mo i Rana Bakeriutsalget: 1603

Bodø Bakeri Fauske: 1574

Bodø Bakeri Rønvik: 1477

Brødrene Berbusmel: 1421

Circle K Grubhei: 1331

Bodø Bakeri Hunstad: 1187

Circle K Mosjøen: 1157

YX 7-Eleven Mosjøen: 1089

Unngå matsvinn

1. Lag handleliste

2. Ikke kjøp mer enn du klarer å spise

3. Få oversikt over hva slags mat du kaster

4. Se, lukt og smak før du kaster varer

5. Vær kreativ med restene

6. Avkjøl middagsrester raskt, putt i tett boks og sett kaldt

7. Kjøp nedsatte varer og datovarer

8. Benytt deg av løsninger som gjør det enklere å finne butikker med overskuddsvarer

9. Ha en «spis snart»-hylle i kjøleskapet

10. Spør om doggybag på restaurant

Powered by Labrador CMS