Erlend Garåsen (t.v.) er skaperen av skinnelangs.no. Denne uken gikk han skinnelangs over Saltfjellet, sammen med Eirik Strand og Bjørn Rønning. Foto: Ina Sand Solli
Erlend Garåsen (t.v.) er skaperen av skinnelangs.no. Denne uken gikk han skinnelangs over Saltfjellet, sammen med Eirik Strand og Bjørn Rønning.

2000 kilometer skinnelangs

I 1991 fikk Erlend Garåsen høre at han aldri kunne gå turer igjen. Siden har han gått til sammen 2.000 kilometer langs togskinnene i Norge.

Publisert Sist oppdatert

SALTDAL: I solveggen på altanen til Bjørn Rønning i Rognan, sitter det tre slitne karer. Det er ettermiddag, men de har nettopp våknet.

Prosjekt

- Vi kom ned fra Saltfjellet klokken fem i morges, forteller Erlend Garåsen.

Det var hans ide å gå over Saltfjellet, og det er han som er skaperen av Skinnelangs. Et prosjekt som handler om å gå nettopp skinnelangs. Han fikk ideen i 2012, da han gikk Rallarvegen fra Haugastøl til Finse. Siden har han gått omtrent 2.000 kilometer langs operative og nedlagte togskinner i Norge. Målet er 5.000 kilometer.

Sykdom

Over rekkverket henger sokker og turklær til tørk i solsteiken, og turgåerne prøver å finne ny energi i hver sin kopp kaffe. Å gå over Saltfjellet er en prestasjon i seg selv, men for Erlend er Skinnelangs-prosjektet ekstra utfordrende.

- I 1991, da jeg var 15 år, fikk jeg en alvorlig sykdom. Wegeners granolumatose. En alvorlig og sjelden sykdom som gir dype sår i øvre og nedre luftveier. Jeg fikk høre at var det en ting jeg aldri kunne gjøre, så var det å gå tur, forteller Erlend.

Laseroperasjon

Han forteller at han fikk prøve en ny operasjonsteknikk i begynnelsen av 2000- tallet, som bedret sykdommen. Selv om han enda sliter med ånderettet.

- I 2011 fikk jeg kreft. Det vil si, jeg fikk en alvorlig sykdom for andre gang. Det var blærekreft, som nesten spredte seg til lymfene. Jeg måtte operere vekk en stor lymfeknute i lysken, og derfor sliter jeg nå med lymfeødem. Det fører til at jeg hovner opp regelmessig, og må gå til fysioterapeut.

Lever livet

Igjen fikk Erlend høre at han ikke kunne gå på tur. Likevel begynte han med prosjektet Skinnelangs.

- Jeg går turer, og beina ser ut som tømmerstokker etterpå. Lymfeødem-pasienter blir advart mot turgåing, men for meg så har det hatt veldig positiv effekt. Jeg føler jeg lever det livet nå, som jeg ikke fikk leve da jeg var syk.

Litt for sta

Når Erlend velger å kalle prosjektet Skinnelangs, så betyr ikke det nødvendigvis at han følger togskinnene blindt. Han prøver å finne fine turstier så nærme linjene som mulig.

- Det er ikke alltid enkelt. Jeg er nok ofte litt for sta, men noen ganger må jeg bare gi meg og se etter nye løyper. Det handler om å gripe livet, og ikke gi slipp på drømmene sine. Og ikke sette begrensninger for seg selv.

Utfordring

Det var Eirik Strand og Bjørn Rønning som gikk skinnelangs sammen med Erlend over Saltfjellet. En tur som varte i 17 timer. Blant annet var en god mengde smeltevann kilden til flere utfordringer.

- Det var snø på toppen av fjellet, og da blir elevene enormt store. Vi prøvde å finne en alternativ rute, men da måtte vi gå en lang omvei. Så vi kledde av oss, og gikk uti det kalde vannet.

Tre mil

Erlend har lagt opp til at hver distanse under turene skal være tre mil lang. Derfor overnattet turfølget på Krukkistua på Saltfjellet.

- Tre mil er innenfor hva som er mulig å gå, både utholdenhetsmessig og tidsmessig. Også får en unnagjort noen kilometer. Hvor lang tid det tar kommer an på veien. Er det flatt tar det omtrent sju-åtte timer, men så finnes det slike monsteretapper som Saltfjellet da, sier Erlend.

Videre ambisjoner

Erlend har store ambisjoner for Skinnelangs-prosjektet, og han håper å inspirere flere til å prøve. Han har startet nettstedet skinnelangs.no, hvor han skriver om alle turene sine.

- Jeg vil at dette skal bli like stort som ut.no. Når jeg får tid skal jeg fikse det slik at det blir mulig å tagge bildene en tar, slik at det dukker opp på kartet på nettsiden. Jeg skriver på Twitter, også skal jeg lage en egen Instragram-konto.

Travel

Erlend arbeider 100 prosent stilling, i tillegg til å gå på skinnelangs-turene og drive nettstedet. Men det er hans forkjærlighet til natur og jernbane som driver han.

-Jeg får se så mye av Norge, og kommer over så mye flott jernbane-historie med dette prosjektet. Jeg har noen turer som jeg ikke har rukket å skrive enda. Jeg er veldig opptatt av språk, så det må gjøres ordentlig, sier han.

Sulitjelma

For tre uker siden gikk han distansen Rognan-Fauske, og nå har han tilbakelagt Saltfjellet. Neste tur i Indre Salten blir trolig til neste sommer. Da vil han ta fatt på de nedlagte skinnene fra Finneid til Sulis.

- Da vil jeg prøve å gå den gamle Sulitjelma-banen. Jeg tar gjerne i mot tips om hvordan jeg kan legge opp en fornuftig rute, sier han.

Powered by Labrador CMS