Erlin Kurt Borge. fra Sulitjelma som døde av tortur under 2. verdenskrig. Foto: -
Erlin Kurt Borge. fra Sulitjelma som døde av tortur under 2. verdenskrig.

16-åring måtte bøte med livet for sabotasje

(SULITJELMA) Sulisgutten Erling Kurt Borge (16) sovnet trolig på vakt i Østgruva i Sulis i 1943. Dette kostet han livet.

Publisert Sist oppdatert

Skjebnen hans er en av de sterkeste historiene i boken «Fauske under 2. verdenskrig» bind III.

Sabotasje

Han var bare 16 år, men hadde fått lov til å passe en stor kompressor inne i fjellet. På natta hadde han trolig slumret litt, for da en frakk ble antent av et varmeapparat, rakk han ikke å stanse ilden før den ble for sterk. Han rømte fra stedet og brannen utviklet seg. Skaden ble omfattende.

I rapporten som sjefen for det tyske sikkerhetspolitiet i Norge sendte til Berlin ble produksjonstapet anslått til 7.000 tonn per måned. Det sto også i rapporten at en 17-årig norsk vaktmann hadde gjort sabotasje med forsett. Men Erling var bare 16 år.

Arrestert

Erling Borge ble arrestert av ordenspolitiet dagen etter og overlatt til tysk sikkerhetspoliti. De foretok et skarpt avhør før han ble fraktet til Bodø, der han ble utsatt for en fryktelig tortur.

Det var ikke mulig for gruve-
ledelsen eller familien å få kontakt med ham. Han ble sendt til Vollan kretsfengsel i Trondheim, hvor torturen fortsatte. En medfange trodde at han skulle dø av de forferdelige behandlingene han ble utsatt for.

Turen gikk videre til krigsfangeleiren Falstad utenfor Levanger. Her ble 16-åringen funnet død 22. september som følge av hva han hadde blit utsatt for.

Fortsetter

26. januar 1942 ble det annonsert fra generaldirektøren i NSB at jernbanelinjen fra Pothus bru til Fauske endelig var stukket, det vil si linjen var markert i terrenget med perler. Dermed var det bestemt hvor jernbanen skulle gå.

Kapitell III av krigshistorien strekker seg fra januar 1942 til siste halvår av 1943. I det uvanlige for-
sidebildet er tyske soldater klipt inn i dagens hovedgate i sentrum.

Nye bilder

De vel 200 sidene som utgjør dette tredje bindet, har en rekke nye bilder som vi ikke har sett tidligere. Det gjør boka ende mer spennende.

Powered by Labrador CMS