Gravide som får for lite jod har økt risiko for høyt blodtrykk senere i livet

Lise Rosvoll
notis

En studie fra Universitetet i Bergen (UiB) viser at lavt jodinntak under svangerskapet kan øke risikoen for høyt blodtrykk ti år etter fødsel med 30 prosent.

Gravide kvinner som får i seg mindre enn 100 mikrogram jod daglig, har økt risiko for høyt blodtrykk senere i livet, ifølge en fersk studie fra UiB, melder Bergens Tidende.

Forskerne har analysert data fra over 58.000 kvinner i Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa), og koblet jodstatus i svangerskapet til bruk av blodtrykksmedisin ti år senere.

– Vi har sett i andre studier at jod kan påvirke flere ting, men vi ble likevel litt overrasket over resultatene, sier førsteamanuensis Hanne Rosendahl-Riise ved seksjon for ernæring på UiB.

Studien er den første i sitt slag i Norge og bygger på koblinger mellom MoBa, Medisinsk fødselsregister og Reseptregisteret. Den viser at 2,4 prosent av kvinnene utviklet høyt blodtrykk innen ti år etter fødsel.

Jordmor Kjersti Irgens minner om at jod er viktig både før, under og etter graviditeten. I Norge er det få kilder til jod, men melkeprodukter og hvit fisk er de viktigste kildene. Kostholdsendringer har ført til at mange får i seg for lite.

– Jod er også viktig for stoffskiftet og for utviklingen av fosterets hjerne og nervesystem, sier Rosendahl-Riise.

Powered by Labrador CMS