Kjøttproduksjonen i Norge er blant de mest bærekraftige i verden. Den er det gode forhold for i nord.

Meninger: 

- Bønder i Salten gir trygghet i Norge

Jordbruksoppgjøret handler ikke bare om kroner og øre – det handler om nasjonal beredskap, levende bygder og tryggheten til folk i hele Norge.

Publisert

Debatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentenes holdning. 

Sommeren i Nordland dufter av timotei og nyslått gress. Det er en påminnelse om at jorda her i nord fortsatt gir oss mulighet til å produsere mat, men også om at vi er helt avhengige av bøndenes innsats for å opprettholde matsikkerheten i hele landet. Jordbruksoppgjøret handler ikke bare om kroner og øre – det handler om nasjonal beredskap, levende bygder og tryggheten til folk i hele Norge.

I år fikk Senterpartiet gjennomslag for økte investeringsmidler i landbruket. Det betyr at flere bønder i nord kan komme i gang med nødvendige investeringer allerede nå. Samtidig må vi være ærlige. Situasjonen er alvorlig. Nordland, som sammen med Troms har noen av Norges beste beiteområder, opplever markant nedgang i både antall bruk og i dyretall. Bare fra 2023 til 2024 ble det over 2 400 færre sauer, nesten 2 000 færre storfe og mer enn hundre færre melkekyr. Dette er en utvikling vi ikke kan sitte og se på.

Jordbruksavtalen skulle prioritere Nord-Norge. Men skal vi sikre selvforsyning og beredskap, må hele Nord-Norge løftes – og da må Nordland med. Når landbruksminister Sandtrøen (Ap) omtaler tiltak som kun gjelder Troms og Finnmark som "nordnorske tiltak", overser han en sentral del av landsdelen. Nordland er ikke et tillegg; det er en bærebjelke for nordnorsk landbruk.

Siv Mosletth, stortingsrepresentant (Sp)

Forskjellene i landbrukspolitikken mellom partiene er store. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre ønsker en sterkere sentralisering og industrialisering av landbruket, og åpner for et svekket importvern. Det vil være katastrofalt for distriktslandbruket og dermed også for norsk matsikkerhet. For oss i Senterpartiet er det avgjørende å verne om også små og mellomstore bruk. Levende bygder er avhengige av bønder – både for matproduksjon, men også for å holde samfunnsmaskineriet i gang. Når den siste bonden i en bygd gir seg, mister lokalsamfunnet ikke bare matproduksjon, men også tjenester som brøyting og vedlikehold av kulturlandskapet.

Vi må heller ikke glemme den ernæringsmessige verdien av norsk produksjon. Kjøttproduksjonen i Norge er blant de mest bærekraftige i verden. Samtidig ser vi en økende tendens til jernmangel, særlig blant unge jenter som kutter kjøtt helt ut av kostholdet. Den grovfôrbaserte produksjonen vi har i Nordland gir trygg mat av høy kvalitet – den er verdt å ta vare på.

Hvis vi vil ha trygghet i Norge, må vi bygge trygghet i nord. Derfor trenger vi et sterkt landbruk, med bønder som får mulighet til å investere og utvikle gårdene sine. Norsk matproduksjon er ikke bare et levebrød for bøndene – det er en grunnpilar i vår nasjonale sikkerhet.

Så la meg avslutte med en enkel, men viktig hilsen: Tusen takk for maten!

Har du noe på hjertet?

Send oss et debattinnlegg, en kronikk eller en meningsytring. Alle innlegg signeres med fullt navn og tittel.

Powered by Labrador CMS